09ное/16

Ѕирнете во лабораторијата на Тинтири Минтири

Погледнете фотографии од снимањето на новите содржини на нашето филмско училиште Тинтири Минтири. Во нашата лабораторија експериментираме со состојки што секој ги има по дома. Нови содржини наменети за деца и направениRead More…

04ное/16

Филмска проекција за членовите на Тинтири Минтири во Кинотека на Македонија

Ве информираме дека на 5 ноември (сабота) во 16.00 часот ќе се одржи затворена филмска проекција за членовите на филмското училиште Тинтири Минтири во Кинотека на Македонија. По проекцијата следи анализа наRead More…

07окт/16

Со децата работиме напредни филмски техники

Која е програмата според која работи филмското училиште Тинтири Минтири? Програмата на филмското училиште Тинтири Минтири е плод на четиринаесетгодишен труд (теоретски и практичен) на полето на работата со деца во сфератаRead More…

21сеп/16

Како да направите анализа на филм

Кога анализирате филм, анализата треба да опфати повеќе аспекти на филмот. Еве неколку потточки што можат да ви послужат како водач во работата: Анализа на приказната Размислете околу сценариото на филмот. ШтоRead More…

14сеп/16

Совети за млади филмаџии

1. СЕКОГАШ РАБОТИ СО ТОА ШТО РАСПОЛАГАШ ВО МОМЕНТОТ. На пример, не пишувајте сцена во која треба да има гужва, но доколку се организира некој настан (на пример фестивал) во блиска иднина,Read More…

09сеп/16

Филмски каскадер – професија за авантуристи

Скијање на вода, качување на зграда, улична тепачка… замислете овие возбудливи активности да се дел од вашата кариера.  Станува збор за професијата – филмски каскадер. Кога се зборува за оваа професија, важноRead More…