1. Направете мапа или скица на идејата

Мапата ќе ви помогне да ги организирате информациите визуелно.  Мапа се црта како слика на бела страна, на кои се поврзани асоцијации и идеи во вид на слики и зборови. На мапата или скицата може да додавате можности, на пример  идеи за поглавје, луѓе за интервју итн.

  1. Направете листа топ десет

Поставете си го прашањето кои се топ десет работи кои сакате читатели да ги дознаат од ваш, Да почувствуваат нешто или да дознаат некоја имформација? Кои се петте работи кои сакам критичарот да ги каже за мојата книга?

2015100960135517

  1. Користете тајмер

Познатиот Јуџин Шварц креирал систем за работа при што користел тајмер. На тој начин напишал девет книги, голем број успешни реклами и безброј статии за добро познатите медиуми низ цел свет. Како го направил тоа? Наместил мал кујнски тајмер на 33.33 минути и го стиснал старт копчето. Имал едно правило – да не го нашушти работното место. На таков начин почнувал да пишува заради тоа што едноставно немал што друго да прави.

  1. Снимајте си ги мислите

Снимањето на мислите може да биде многу инспиративно кога ќе ги преслушате материјалите. Обидете се и видете дали ќе добиете мотив за пишување.

girl-at-computer