11143542_10153267026311141_6562209853241845883_o

Во периодот од 26 јуни до 3 јули 2015, на падините на планината Китка и на неколку други локации се снимаше македонската филмска авантура за деца под името „Потрага по загубеното богатство“.

Овој филм е според сценарио и режија на м-р Кузман Кузмановски, а во продукција на Аурипигмент продукција од Скопје и Детскиот Креативен Центар Тинтири Минтири. Главните улоги во филмот ги толкуваат актерите Билјана Јовановска и Владо Дојчиновски, како и десет деца членови на Тинтири-Минтири од цела Македонија. Директор на фотографија е снимателот Кирил Шентевски.

00108.MTS.Still003

„За седум денови интензивно снимање успеавме да завршиме. Морам да нагласам дека децата актери во овој филм заслужуваат пофалба, бидејќи за нив ова е голем напор, како физички, така и ментален и тие дадоа сè од себе. Практично го дадоа својот максимум. Мислам дека снимивме одличен материјал и дека филмот ќе биде многу интересен за сите деца“, вели Кузмановски, режисер на филмот.

Филмот кој летово се снимаше според жанрот е авантура/комедија.

00108.MTS.Still004

Снимањето беше организирано во рамки на филмскот камп за деца во с. Градовце, општина Зелениково, кој немаше да се одржи доколку ја немаше поддршката од Виталиа, која обезбеди здрави оброци за децата.

Освен тоа што учествуваа во снимањето како актери, децата имаа можност да се стекнат со основни знаења околу тоа што е филмски кадар и план, какви ракурси постојат и многу други работи.

„Уште еднаш ни се потврди фактот дека ако нешто работиш со љубов, напорот не го чувствуваш, а финалниот производ е максимален“, вели Кузмановски.

00108.MTS.Still005

00108.MTS.Still006

00108.MTS.Still007

00108.MTS.Still009

PIC_0214

PIC_0316

10733824_10153267027316141_8991902467205473051_o (1)